Powrót do natury – pielęgnacja ciała i leczenie skóry naturalnymi masłami i olejami roślinnymi

Posted By On 13 Lut 2015

2. IMG_3811 oleje

To kolejna część z cyklu opisującego wspaniałe właściwości olejów naturalnych dostępnych w Yasmeen. Zapraszam do lektury 🙂

Kosmetyki Naturalne OLEJ Z PESTEK OPUNCJI FIGOWEJokrzyknięty mianem naturalnego botoksu, otrzymywany jest z pestek owoców opuncji – rośliny należącej do rodziny kaktusowatych – gatunku pochodzącego z rejonów Ameryki Łacińskiej (Meksyku), nazywana jest również figą indyjską. Obecnie uprawia się ją również w innych krajach o ciepłym klimacie, również w południowej Europie, w Afryce (np. Maroko, Tunezja). Roślina ta była uważana przez Azteków za świętą – była dla nich pokarmem i lekarstwem.

Ze względu na bardzo żmudny proces pozyskiwania olejku z opuncji figowej (pestki są bardzo drobne, twarde, z grubą łupinką, a każda z nich zawiera tylko odrobinę tego cennego oleju) jest on uważany za wyjątkowo luksusowy. To najdroższy olej kosmetyczny na świecie.

Ma lekką, jednolitą płynną konsystencję o żółtym (bądź żółto-zielonkawym) zabarwieniu i specyficznym, delikatnym roślinnym zapachu. Całkiem szybko się wchłania. Podczas letnich upałów bezpieczniej przechowywać go w lodówce.

Posiada właściwości silnie przeciwzmarszczkowe, regenerujące i bardzo odżywcze. Spłyca powstałe zmarszczki. Skutecznie opóźnia przedwczesne starzenie się skóry spowodowane niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi (tzw. fotostrzenie) dzięki bardzo wysokiej zawartości najbardziej aktywnej formy witaminy E (gamma-tokoferol). Wykazuje także działanie przeciwzapalne, wspomaga gojenie, łagodzi rumień po nadmiernym opalaniu, podrażnienia i obrzęki. Zapobiega także powstawaniu przebarwień oraz stopniowo wpływa na mniejszą widoczność tych już powstałych. Pobudza procesy naprawcze skóry, zwiększa jej odporność. Dzięki wysokiej (ok 90%) zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie linolowego – Omega-6 (ok 60%) – chroni skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, wspomaga regenerację bariery lipidowej skóry oraz zapewnia jej właściwe nawilżenie, elastyczność i napięcie. Dodatkowo zawiera minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, potas, cynk a także witaminy – oprócz wymienionej wyżej E – występują w nim witaminy A, F i K.

Polecany jest szczególnie osobom ze starzejącą się i tracącą jędrność skórą, osobom ze skłonnością do przesuszania się skóry, z podrażnieniami, z bliznami a także zmagającym się z przebarwieniami, plamami pigmentacyjnymi. Nadaje się również do skóry wrażliwej i delikatnej. Skuteczny w walce z zaskórnikami i zapchanymi porami (odblokowuje i zmniejsza pory). Łagodzi dolegliwości atopowego zapalenia skóry. Zalecany jest do pielęgnacji włosów – zwłaszcza zniszczonych (np. farbowaniem, prostownicą) i suchych – przywraca im blask i sprężystość. Sprawdzi się do pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami (regularnie stosowany zmniejsza tzw. „worki pod oczami”, cienie i opuchliznę).

Olej ten wnika w głębsze warstwy skóry, dlatego ważne jest aby podczas jego używania zachować szczególną higienę, aby wraz z dobroczynnymi, drobnymi cząsteczkami oleju – w głąb naszej skóry nie powędrowały dodatkowo bakterie. Najlepiej jest aplikować go na uprzednio dokładnie umytą twarz, przetartą następnie hydrolatem – kilka kropli olejku rozgrzać w dłoni i delikatnie wklepać w wilgotną skórę. Efekt wspaniałego nawilżenia jest wyczuwalny natychmiastowo.

Kosmetyki Naturalne OLEJ Z PESTEK GRANATU – to również jeden z najdroższych olejów. Otrzymuje się go z pestek owoców granatowca właściwego, występującego głównie w krajach Bliskiego Wschodu, Kaukazu, w Indiach a także w obrębie Morza Śródziemnego. Jego właściwości lecznicze od dawna były wykorzystywane w medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej. W czasach antycznych owoc granatu był symbolem płodności i odradzania. W starożytnych Chinach z kolei nasiona granatu symbolizowały długowieczność i nieśmiertelność. Aktualnie cenny olej z granatów jest coraz częściej stosowany w przemyśle kosmetycznym.

Olej z pestek granatu jest gęsty, ma żółty kolor i dość wyrazisty, roślinno-orzechowy zapach, jednak nie jest on nieprzyjemny, a po chwili od rozsmarowania na skórze się ulatnia i nie jest wyczuwalny.

3. IMG_3868 granat

Zawiera unikalny skład kwasów tłuszczowych – zwłaszcza kwas punikowy – zaliczany do kwasów tłuszczowych Omega-5 (w ilości ok 72%) – odpowiadający za działanie przeciwzapalne, garbniki, flawonoidy, fitosterole, gammatakoferol, witaminy z grupy B, C, PP, kwas cytrynowy, jabłkowy, fitoestrogeny oraz inne związki wymiatające wolne rodniki, dzięki czemu głęboko odżywia skórę, nawilża ją, poprawia jej elastyczność, łagodzi podrażnienia, chroni przed wpływem szkodliwego promieniowania słonecznego, koi skórę.

Olej z pestek granatu znacznie opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza i ujędrnia dojrzałą skórę, spłyca drobne zmarszczki.

Posiada właściwości przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, estrogenne (dzięki czemu jego stosowanie polecane jest jako naturalna alternatywa w terapii hormonalnej przy menopauzie).

Stosowanie oleju z pestek granatu polecane jest przy chorobach skóry o podłożu zapalnym (trądzik zwyczajny, trądzik różowaty), przy egzemach, łuszczycy, poparzeniach słonecznych. Wspomaga gojenie i regenerację uszkodzonego naskórka.

4. IMG_3870 granat

Jego wyjątkowe przeciwzapalne działanie pomaga w leczeniu obrzęków, zmniejsza opuchliznę (również oczu), łagodzi także bóle mięśniowe (polecany jest do masażu osób aktywnych fizycznie i uprawiających sport).

Dzięki znacznej zawartości kwasu elagowego wykazuje działanie  przeciwnowotworowe (szczególnie w przypadku raka skóry, raka piersi i białaczki) – nawet przy niewielkim (5%) stężeniu w kosmetyku ogranicza powstawanie nowotworów skóry. Kwas elagowy w nim zawarty ma również działanie przeciwmiażdżycowe a także przeciwdziała zwłóknieniu tkanek.

Sprawdza się w pielęgnacji skóry głowy oraz odżywczo działa na włosy poprzez wzmocnienie ich struktury i nabłyszczenie.

Ze względu na swoją gęstość olej nie powinien być stosowany w stężeniu 100% – najlepiej się sprawdza jako dodatek do innego oleju czy kremu (np. w stężeniu 5-10%). Ja dodaję go do moich balsamów, mieszam kilka kropli z masłem shea nilotica i nakładam na twarz na noc, wklepuję odrobinę pod oczy po nieprzespanej nocy aby zmniejszyć opuchliznę 🙂 dodałam jego kilka kropli do mieszanki lekkich olejów, które stosuję na dzień zamiast kremu (jojoba + olej z pestek winogron).

Kosmetyki Naturalne OLEJ Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY – otrzymuje się go z owoców róży piżmowej (rosa Rubinosa) i róży mosqueta (rosa Moschata). Roża piżmowa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i Persji, aktualnie występuje w całej Europie, jednak za najcenniejszy olej z dzikiej róży uważany jest ten pochodzący z upraw znajdujących się w chłodnym i wilgotnym górskim obszarze południowo-centralnego Chile.

Olej ten charakteryzuje się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, która chroni przed działaniem wolnych rodników i przeciwdziała tzw. fotostarzeniu się skóry pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne. Olej ten ma przede wszystkim silnie regenerujące właściwości, głęboko nawilża wysuszoną skórę, redukuje zmarszczki, przeciwdziała suchej i spękanej skórze – wypełnia cement międzykomórkowy, polecany jest w pielęgnacji skóry z łuszczycą.

Pomaga usunąć podrażnienia i zaczerwienienia skóry a także ślady po trądziku i ospie. Koi poparzone miejsca – również skórę po oparzeniach słonecznych.

Zawiera naturalny kwas transretinowy (kwas witaminy A) odpowiadający za regenerację tkanek na poziomie komórkowym. Dodatkowo cechuje go wysoka zawartość kwasów omega-6 i omega-3 mających również wpływ na stymulowanie regeneracji tkanek.

Regularnie stosowany niweluje przebarwienia (również plamy starcze), znacznie zmniejsza widoczność zmarszczek mimicznych (także tych na czole) oraz tzw. „kurzych łapek” w okolicy oczu. Likwiduje także cienie i „worki” pod oczami. Stosuje się go z powodzeniem w celu zmniejszenia widoczności rozstępów ze względu na to, że przyspiesza restrukturyzację tkanek. Korzystnie wpływa na dłonie i paznokcie.

Skutecznie i szybko zregenerował i ukoił moją przesuszoną i podrażnioną skórę, gdy się zagapiłam z nałożonym na twarz savon noir jako peeling enzymatyczny i przekroczyłam maksymalny czas 5 minut… Dlatego mogę stwierdzić, że jest to olej ratunkowy do zadań specjalnych 😉

Olej z dzikiej róży pomaga zmniejszyć i rozjaśnić blizny – ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i alfa-linolenowego, zapobiega powstawaniu grubych blizn, sprzyja ich gojeniu i regeneracji. W przypadku blizn pooperacyjnych, chirurgicznych najlepiej jest zacząć stosować go od razu po zdjęciu szwów.

5. IMG_3831dzika róża

Oprócz dużej ilości silnych atyoksydantów – witaminy C, E i B-karotenu (działanie przeciwzmarszczkowe) zawiera łatwo przyswajalną postać witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego formowania się i regulowania wzrostu komórek skóry. Ma ona wpływ na poprawę nawilżenia, redukcję drobnych zmarszczek i spłycenie zmarszczek głębokich, sprzyja odnowie komórkowej skóry. Jej drobne cząsteczki przenikają do głębiej położonych warstw skóry – w związku z tym należy pamiętać aby przed użyciem nierozcieńczonej postaci oleju z dzikiej róży umyć ręce i miejsce, które chcemy nim posmarować, aby do głębszych warstw razem z drobnymi cząsteczkami nie przeniknęły bakterie.

Olej można stosować na wszystkie rodzaje skóry – zwłaszcza po przekroczeniu trzydziestki. Zauważalne efekty widoczne są juz po pierwszym miesiącu codziennego stosowania.

W przypadku skóry trądzikowej lub tłustej przed zastosowaniem oleju dobrze jest najpierw przetrzeć ją dodatkowo hydrolatem (np. różanym).

Olej ten dość szybko się wchłania, jednak u osób z dużą skłonnością do zaskórników bezpieczniej jest mieszać go z lżejszym olejem (np. jojoba, czy olej z pestek winogron).

Olej ten jest dość delikatny – najlepiej przechowywać go w lodówce, bądź w chłodnym, zacienionym miejscu gdyż pod wpływem światła słonecznego jełczeje.

Stosuję go jako dodatek do moich balsamów do ciała, mieszanek olejów, które stosuję do twarzy, do balsamu do opalania, pod oczy, oraz awaryjnie na podrażnione, oparzone lub mocno przesuszone miejsca.

Kosmetyki Naturalne OLEJ SEZAMOWY – otrzymuje się go poprzez tłoczenie nasion sezamu indyjskiego, który jest uprawiany w Południowo-Wschodniej Azji – głównie w Indiach i Chinach, a także w Meksyku, Gwatemali i innych krajach Ameryki Środkowej oraz w Sudanie. Zgodnie z Ajurvedą (rozwiniętym w starożytności systemem medycyny indyjskiej obejmującym zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe) masaż ciała ciepłym olejkiem sezamowym oczyszcza organizm z toksyn, wygładza skórę i nadaje jej blasku (najlepiej przed takim masażem spowodować rozszerzenie się porów skóry – np. sauna czy ciepły prysznic). Według ajurwedy większość chorób wynika z obecności toksyn – czyli niestrawionych resztek pokarmu, gromadzących się w układzie trawiennym, z tego względu zgodnie z założeniami ajurwedy zanim rozpocznie się długotrwałe leczenie – należy oczyścić organizm z tych toksycznych substancji.

Olej sezamowy ma żółte zabarwienie i delikatnie orzechowy zapach. Jest dość tłusty, jednak nie zapchał mi skóry (osoby ze skłonnością do zaskórników powinny jednak stosować go ostrożnie). W swoim składzie zawiera kwasy oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy. Dodatkowo jest bogaty w wapń, magnez, miedź, żelazo, cynk, potas, fosfor, kwas foliowy (wit.B9), witaminy B6 i E.

Dzięki powyższym składnikom skóra regeneruje się i uelastycznia, staje się bardziej sprężysta. Olej spowalnia proces starzenia się, nawilża, tonizuje, działa przeciwzapalnie, zwalcza dodatkowo wolne rodniki.

Olej sezamowy szczególnie polecany jest w przypadku skóry o rozszerzonych porach oraz tłustej cery z tendencją do świecenia się, gdyż stosowany systematycznie reguluje pracę gruczołów łojowych. Proces ten trwa od ok tygodnia do dwóch – po tym czasie skóra wydziela mniejszą ilość sebum, dzięki czemu przestaje się tak świecić. Przy tłustej cerze nakładamy i wmasowujemy olej, następnie po 20-30 minutach zmywamy olej delikatnym naturalnym mydłem. Poleca się takie zabiegi nastolatkom zmagającym się z problemem nadmiernego wydzielania łoju – spowodują ograniczenie pojawiania się wyprysków.

6. IMG_3904 sezam

W związku z jego rozgrzewającym działaniem nie jest jednak wskazany dla osób z problemem rozszerzonych naczynek oraz stanów zapalnych skóry.

Olej ten bardzo dobrze się sprawdza w regeneracji skóry poparzonej po nadmiernym opalaniu się – można go użyć gdy zaczyna schodzić skóra lub gdy już zeszła. Olej posiada również naturalny faktor ochronny przed promieniowaniem słonecznym odpowiadający wartości ok 3-4 SPF.

Pomaga w walce z celulitem. Polecany jest do stosowania w masażach leczniczych przy dolegliwościach takich jak rwa kulszowa, zwyrodnienia, dyskopatia, bóle stawowe i reumatoidalne.

Olej sezamowy dodawany jest m.in. do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji suchej skóry głowy oraz suchych włosów. Eliminuje on bakterie wywołujące łupież. Poleca się go do zabiegu olejowania włosów (szczególnie dla osób posiadających kręcone włosy, gdyż podkreśla ich skręt).

Zdarza się, ze dzieci w przedszkolu złapią od kogoś wszy – i tu również olej sezamowy znajdzie zastosowanie, gdyż masaże nim głowy wyeliminują ten problem. Sprawdzi się także na odparzenia popieluszkowe i wysypki.

Jego niewielka ilość wtarta w nosek i uszka dziecka ochroni je przed patogenami skóry, wirusami i bakteriami. Pomaga złagodzić objawy łuszczycy i innych suchych dolegliwości skóry. Przyspiesza leczenie zadrapań i otarć.

Olej ten można wykorzystać do inhalacji przy przewlekłym zapaleniu zatok. Można płukać nim bolące gardło – gdyż zabija on bakterie (w tym paciorkowce) wywołujące przeziębienie.

Osoby spędzające czas na basenie, również go polubią, gdyż chroni skórę przed działaniem chloru.

Był jednym ze składników mojego własnoręcznie robionego balsamu do opalania, stosowałam go także z powodzeniem na poparzone miejsca. Sprawdził się także do demakijażu (płatek kosmetyczny nawilżam najpierw hydrolatem a na to dodaję kilka kropli oleju – z powodzeniem zastępuje mleczko do demakijażu). Od czasu do czasu smaruję nim twarz na noc.

Kosmetyki Naturalne OLEJ INCA INCHI (SACHA INCHI)wytłaczany jest z owoców pnącza uprawianego w wysokich i niskich partiach tropikalnej dżungli na obszarze peruwiańskiej Amazonii. Roślina ta wytwarza jasnozielone owoce w kształcie gwiazdy, gdy dojrzeją – stają się brązowe, a w ich wnętrzu powstają cenne nasiona. Lecznicze właściwości Sacha Inchi od tysiącleci były wykorzystywane przez Inków. Olej jest obecnie zaliczany do tych najcenniejszych i unikalnych.

Jest lekki, stabilny, niemal przeźroczysty i ma aksamitne wykończenie. Szybko się wchłania. Mimo, że tworzy warstwę lipidową na skórze – nie pozostawia śladów ani połysku. Jego zapach jest korzenno-orzechowy, nie wyczuwalny po rozsmarowaniu na skórze.

Również jego trwałość jest niezwykła – przechowywany w temp. do 26 stopni powinien wytrzymać 2 lata.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6) łatwo wnika w głąb skóry zapewniając silne nawilżenie, regenerację skóry i naprawę jej uszkodzonych tkanek. Zawiera dużo białka, przeciwutleniacze, jod, oraz witaminę A i wysokie stężenie witaminy E o silnym działaniu antyoksydacyjnym i rozjaśniającym. Dzięki niskiej zawartości kwasu oleinowego Omega-9 oraz kwasów nasyconych może być bezpiecznie stosowany w przypadku skóry trądzikowej, z nawracającymi stanami zapalnymi i infekcjami.

Działa przeciwzmarszczkowo, przeciwzapalnie, stymuluje produkcję kolagenu, poprawia elastyczność skóry, wzmacnia ochronę przeciwsłoneczną. Polecany jest do likwidacji „kurzych łapek” w okolicy oczu. Odżywia suchą i uszkodzoną skórę, przyspiesza jej gojenie się.

Łagodzi objawy alergiczne oraz związane z nią podrażnienia. Koi skórę dzięki czemu swędzenie jej nie będzie już dokuczało.

7. IMG_3818 incha-inchi

Sprawdzi się w przypadku skóry starzejącej się, wrażliwej, tłustej, trądzikowej, przy łojotokowym zapaleniu skóry, przy cerze atopowej, podrażnionej, łuszczącej się, także do delikatnej skóry dzieci.

Systematycznie stosowany likwiduje przebarwienia skórne. Jego stosowanie jest wskazane na blizny a także na bielactwo – używany regularnie wyrównuje przebarwienia i przywraca skórze koloryt.

Poleca się go także w ciąży, ze względu na uelastycznianie skóry – dzięki czemu można uniknąć powstawania rozstępów. Zmniejszy również te rozstępy, które już powstały. Sprawdza się w pielęgnacji zniszczonych dłoni i paznokci, leczy spękane suche skórki.

Zastosowany na włosy jako maska przed ich umyciem nadaje im miękkość i blask (wmasować olej we włosy i skalp, zawinąć folią spożywczą i pozostawić na ok pół godziny do 1 godziny, po czym zmyć dwukrotnie szamponem).

Stosuję go na zmianę z innymi lekkimi olejami na twarz na dzień, szczególnie w letnich miesiącach. Lubię w nim to, że się tak szybko wchłania i nie pozostawia tłustej, błyszczącej warstwy i wyczuwalnie regeneruje skórę.

Kosmetyki Naturalne OLEJ TAMANU – otrzymuje się go poprzez wytłaczanie pestek owoców drzewa tamanu rosnącego głównie w tropikalnych regionach Południowej Azji, Afryki, na wyspach Pacyfiku. Drzewo to wśród ludów Polinezji było uważane za święty dar od natury, w którym kryli się niewidoczni bogowie, wykorzystywane było przez nich w celach leczniczych.

Olej tamanu jest dość gęsty o pięknym zielonym zabarwieniu. Jego zapach jest bardzo intensywny – korzenny (mi się kojarzy z płynną przyprawą Maggi i zapachem selera) co może przeszkadzać, gdyż zapach się tak szybko nie ulatnia po posmarowaniu.

Osoby, które mają skłonność do zapychania skóry powinny stosować go bardzo ostrożnie, gdyż spotkałam się z wieloma opiniami że zapchał skórę twarzy.

Posiada właściwości gojące, przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, przeciwreumatyczne, antybiotyczne, przeciwgrzybiczne, przeciwobrzękowe.

8. IMG_3909 tamanu

Jego wpływ na redukcję blizn oraz świeżych rozstępów został zbadany, a wyniki potwierdziły, że  po stosowaniu go 2 razy dziennie przez 9 tygodni blizny zmniejszyły się i stały się mniej widoczne, a także nastąpiła wyraźna poprawa stanu skóry. Czytałam także o przypadku, gdzie zastosowany w początkowej fazie jęczmienia na oku, powstrzymał opuchliznę. Olej przyspiesza leczenie zadartych skórek przy paznokciach.

W stanie nierozcieńczonym bezpieczniej jest stosować go punktowo na wypryski, blizny, pozostałe ślady po krostkach, na poparzenia, zmiany skórne, trądzik, drobne skaleczenia, ukąszenia owadów, opryszczkę – przyśpiesza ich gojenie i pobudza regenerację tkanek skóry.

Można go stosować na oparzenia, odmrożenia, na rany pooperacyjne a także do leczenia objawów łuszczycy. Znalazł zastosowanie w leczeniu reumatyzmu – (podawano go nawet w formie zastrzyków).

U mnie sprawdził się do przyspieszania gojenia się ranek po wypryskach, oraz przy opryszczce, jednak stosuję go tylko punktowo.

9. IMG_3916 tamanu

Kosmetyki Naturalne OLEJ MORINGA – olej wytłaczany jest z nasion drzewa Moringa olejodajna nazywanym również drzewem chrzanowym czy drzewem cudu. Pochodzi ono z Północno-Zachodnich Indii i Pakistanu. Uprawia się je również innych krajach Azji oraz w Ameryce Południowej. To bardzo pożyteczna roślina. Jej liście znalazły zastosowanie w ajurwedyjskiej medycynie w przypadku aż 300 chorób (m.in. reumatyzm, ból ucha, astma, epilepsja, zawroty głowy, obłęd, anemia, infekcje dróg oddechowych, katar, gorączka). Liście i owoce moringa wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Sproszkowane nasiona drzewa stosuje się do uzdatniania wody – eliminuje z niej trujące substancje – 2 łyżeczki oczyszczą 20 litrów wody tak, by była zdatna do picia.

Olej moringa jest lekki (łatwo się wchłania) o lekko żółtawym zabarwieniu, ma delikatny orzechowy zapach. Jest bardzo odporny na jełczenie (można go przechowywać nawet do 5 lat).

10. IMG_3875 moringa

W swoim składzie zawiera w większości kwas oleinowy omega-9 (65-85%).

Olej wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu wągrów, wiotczeniu, rozświetla skórę i reguluje wydzielanie sebum. Posiada związki przeciwzapalne i antyseptyczne  dzięki czemu ułatwia gojenie się uszkodzonej skóry. Posiada właściwości regenerujące, przeciwalergiczne, kojące, antyoksydacyjne – dzięki zawartości steroli i tokoferoli.

Olej ten potrafi związać w sobie najbardziej lotne związki organiczne – co jest wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym – służy jako olej nośnikowy w perfumach w olejku – łatwo łączy się z olejkami eterycznymi.

Polecany jest szczególnie do cery wrażliwej, suchej, dojrzałej. Jednak osoby ze skłonnością do zapychania skóry, wyprysków i trądzikiem powinny z niego zrezygnować, bądź  stosować go ostrożnie, gdyż może okazać się komedogenny.

Polecany jest także do pielęgnacji włosów (W zwilżone lub suche włosy wmasować olejek pozostawić go na 30 min. – 1 godz. i zmyć dwukrotnie szamponem) – włosy stają się sypkie, miękkie i gładkie.

Moringa ułatwia oczyszczanie porów – dlatego często stosuję go do demakijażu (na nasycony hydrolatem kwiatowym płatek kosmetyczny dodaję kilka kropel olejku i zmywam makijaż) – najczęściej właśnie w ten sposób jest u mnie wykorzystywany.

11. IMG_3877 moringa

Kosmetyki Naturalne OLEJ Z NASION KONOPI (Cannabis Sativa) – wytłaczany jest z nasion konopi siewnej (którą odróżnia od słynnej konopi indyjskiej – Cannabis indica – bardzo znikoma zawartość substancji psychoaktywnej THC – poniżej 1%).

Cannabis Sativa zawiera ponad 60 substancji leczniczych. Jej wartość leczniczą oprócz mieszkańców Indii znali również starożytni Chińczycy.

Olej z konopi siewnej tłoczony na zimno nie zawiera żadnych substancji psychoaktywnych. Zawiera natomiast kwasy tłuszczowe takie jak: linolowy -omega-6 (50-70%) i linolenowy – omega-3 (15-25%) – proporcja 3:1 jest najlepsza dla ludzkiego organizmu. Dodatkowo ok. 2-6% kwasu gamma-linolenowego (GLA) – który wspomaga wzrost włosów i paznokci oraz łagodzi zapalenie stawów. Czyli zawiera unikalną równowagę kwasów omega-3, omega-6 a także omega 9, które wraz z innymi składnikami (witaminy – A, D, E i K, minerały, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i przeciwutleniacze) wpływają bardzo pozytywnie na skórę. Ma naturalne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, regenerujące, terapeutyczne. Przynosi ulgę i koi skórę przy wielu chorobach skórnych takich jak: atopowe zapalenie skóry (AZS), łuszczyca, trądzik, egzema, odleżyny, owrzodzenia, zapalne dermatozy.

Olej ma ciemno-zielony kolor i charakterystyczny zapach, który po aplikacji na skórę nie jest wyczuwalny. Jeśli wklepiemy jego rozsądną ilość szybko się wchłonie nie pozostawiając tłustego filmu.

15. IMG_3824 konopny

Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacnia układ odpornościowy, dostarcza substancji odżywczych, usuwa toksyny z komórek, odpowiada za budowę błon komórkowych, zapobiega zakażeniom, reguluje wydzielanie sebum, zmniejsza stany zapalne, bóle oraz obrzęki stawów i mięśni. Olej wykazuje dodatkowo działanie przeciwalergiczne, przeciwstarzeniowe, emoliencyjne, zmniejsza pory, blizny, likwiduje naczynka, pomaga innym składnikom przeniknąć w głębsze warstwy skóry mocno ją nawilżając.

Olej można stosować u dzieci i niemowląt – nie uczula. Można go dodać do samodzielnie robionego pielęgnacyjnego balsamu na bazie masła shea z przeznaczeniem do stosowania dla dzidziusia lub dziecka z atopowym zapaleniem skóry. Koleżanki, dla których dzieci z podejrzeniem AZS robiłam taki balsamik były zadowolone z efektów.

Polecany jest także do skóry tłustej, z trądzikiem oraz wągraminie zapycha porów skóry, a także do cery wrażliwej, alergicznej, starzejącej się.

Po aplikacji wyraźnie czuję jak moja skóra „pije” olej. U mnie wyczuwalnie regeneruje, dogłębnie odżywia i koi podrażnioną skórę. Regularne stosowanie poprawia koloryt skóry. 

Opracowała: eminaturalna

http://eminaturalna.blogspot.com/

Naturalne Oleje w Yasmeen

Kosmetyki Naturalne



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz udowodnij że jesteś człowiekiem ;) *

Kategorie Bloga

U nas na Facebook’u

Zdjęcia z posta użytkownika Yasmeen

Ogrzej się przy jednym z pięknych zapachów zamiast kopcić w kominku 😉 450 g to 45 do 50 godzin przyjemności. Teraz w promocji, kup dwie..

14 likes, 0 comments2 days ago

Opinia klientki: „Dla mnie i dla większości dziewczyn w moim otoczeniu ten zapach jest cudowny. Wśród znajomych nie mam dziewczyny, która..

15 likes, 1 comments5 days ago

Sklepy
ONLINE